hamburgerMenu hamburgerMenu
mobile bg

Trends

Dit zijn de coolste topics in de koel- en vrieslogistiek

02 mei 2024

5 min lezen

Van 10 tot 12 april ontdooide Brussel dankzij de energie van de Global Cold Chain Alliance-conferentie. En het was een ware sensatie! Gedurende drie dagen werden we ondergedompeld in de nieuwste ontwikkelingen en trends binnen de koel- en vrieslogistiek. In deze blog vertellen we u alles over de drie coolste onderwerpen die tijdens de conferentie aan bod zijn gekomen.

Rit langs alle transporttrends

De transportmarkt heeft de laatste decennia een wilde rit doorgemaakt. En dit heeft ook gevolgen voor de koel- en vrieslogistiek. Hieronder delen we de 5 belangrijkste trends die tijdens de GCCA-conferentie naar voren zijn gekomen.

1. Impact van groene wetgeving: Strengere milieuregels beïnvloeden transportkosten en stimuleren een verschuiving naar groenere praktijken.

2. Kostendruk op fabrikanten: Fabrikanten en producenten in goedkopere landen worden geconfronteerd met extra kosten door tarieven en quota, wat traditionele kostenbesparende strategieën uitdaagt.

3. Globalisering vs. lokalisering: Terwijl globalisering lange tijd dominant was, zien we nu een groeiende trend richting lokalisatie. Deze verschuiving komt voort uit toenemende barrières voor internationale handel en zorgen over discriminatie tegen opkomende markten.

4. Opkomst van hoogwaardige temperatuur gecontroleerde producten: De transportmarkt verandert van traditionele farmaceutische producten, zoals paracetamol, naar meer gespecialiseerde medicijnen die gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Dit vraagt om geavanceerde koelketenlogistiek.

5. Automatisering in voedselproductie: Toenemende automatisering, gedreven door hoge arbeidskosten, wordt gezien als de toekomst van voedselproductie. Deze verschuiving belooft de uitstoot van koolstof te verminderen en de productie te lokaliseren. Dit zal een grote impact hebben op de transportsector.

Trendwatchers voorspellen een verschuiving richting reshoring, lokalisatie en een grotere focus op de eindgebruiker dichtbij huis. Ondanks de voortdurende invloed van globalisering, wijzen de opkomende initiatieven op het gebied van lokalisatie en circulariteit erop dat de transportsector zich in een boeiende nieuwe fase bevindt.

Een frisse kijk op temperatuurbeheer in de koelketen

De corebusiness van 3PL-Dynamics is ooit ontstaan in de koel- en vrieslogistiek. Sinds die tijd is één waarheid onveranderd gebleven: diepvriesproducten moeten worden vervoerd en opgeslagen bij een temperatuur van -18 graden Celcius. Maar wat als we u vertellen dat we nieuwe geluiden horen over dit onderwerp?

Recent onderzoek, uitgevoerd door Nomad Foods, onthulde een opmerkelijke bevinding: -15 graden Celsius doet geen afbreuk aan de kwaliteit van diepvriesproducten. Maar hoe lang zal het duren voordat dit de nieuwe standaard wordt? En waarom -15 graden Celsius? Hier zijn enkele belangrijke bevindingen die dit nieuwe perspectief ondersteunen:

1. Invloed op het milieu, de economie en de politiek: De temperatuur waarop voedingsmiddelen worden ingevroren is veel meer dan slechts een getal. Het heeft een directe impact op het milieu, de economie en zelfs de politiek. Deze temperatuurkeuze beïnvloedt het energieverbruik, wat consequenties heeft voor zowel milieuduurzaamheid als economische efficiëntie.

2. Optimale temperaturen: Nomad Foods heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van diepgevroren voedingsproducten in de gehele waardeketen. Hierbij werden de producten opgeslagen bij temperaturen tussen -9 en -18 graden Celsius. De resultaten tonen aan dat variaties binnen veilige marges, zoals bij -15 graden Celsius, minimale effecten hebben op de sensorische, nutritionele en texturale eigenschappen.

3. Kansen voor overgang: Het gebruiken van lagere invriestemperaturen kan veel energie besparen zonder dat het voedsel in gevaar komt.

Het veranderen van een eeuwenoud idee kost tijd. Maar in onze tijd verrassen goedkope en duurzame initiatieven ons steeds meer. En ze kunnen ook nog eens kosteneffectief zijn. Wanneer zet u de knop om?

Bestrijding van voedselverspilling is cruciaal

Voedselverspilling heeft aanzienlijke sociale en economische gevolgen. Tegenwoordig verspillen mensen ongeveer een derde van al het geconsumeerde voedsel. Maar waar gaat al dit voedsel verloren? Is het alleen de consument of ligt de verantwoordelijkheid in de hele waardeketen?

Het antwoord is complex. In Europa wordt de helft van het voedsel verspild in huishoudens, en de rest in de waardeketen. Deze cijfers variëren sterk in vergelijking met bijvoorbeeld Azië. Het is dus een enorm complex probleem. Maar dit betekent niet dat we onze verantwoordelijkheid kunnen ontlopen om ons voedsel goed te behandelen. Stel u voor dat u al die tijd en moeite hebt gestoken in het verbouwen of koesteren van een gewas, en het uiteindelijk wordt weggegooid. Logistieke dienstverleners kunnen waarde toevoegen in deze verspillingscyclus. Denk aan:

1. Voedselverspilling verminderen: Het aanpakken van voedselverspilling over de hele waardeketen draagt aanzienlijk bij aan het verminderen van de wereldwijde uitstoot en het bevorderen van duurzaamheid. Heeft u al initiatieven binnen uw bedrijf om afval te verminderen?

2. Benutten van technologie: Data-analyse, data transparantie en AI kunnen u helpen om inefficiënties in uw distributieproces te identificeren en aan te pakken.

3. Beleidsinterventies: Politieke interventies, zoals voorgesteld door de EU, zijn cruciaal om systemische verandering te bevorderen en duurzame praktijken te stimuleren.

Goede software helpt om in te spelen op deze trends

Om succesvol te blijven en voorop te blijven lopen in de concurrentiestrijd, is het essentieel om deze trends aan te pakken. Speciale software biedt logistiek dienstverleners de mogelijkheid om uitdagingen op het gebied van milieuduurzaamheid, technologische vooruitgang en verspilling aan te pakken. Door middel van deze software kunnen belanghebbenden een veerkrachtige en duurzame toekomst vormgeven. Bent u benieuwd naar hoe Elevate-IT u kan ondersteunen bij het verhogen van de effectiviteit en efficiëntie van uw processen door middel van data transparantie? Neem contact met ons op en leer er alles over.

Socials

Geralateerde artikels