hamburgerMenu hamburgerMenu
mobile bg

Tips

Digitalisering aangifte bij Antwerpse Douane

15 mrt. 2017

De Douane in Antwerpen lanceerteen proefproject rond ‘mondelinge aangiftes’. Concreet betekent dit dat de aangifte van bv terugkerende verpakkingsmiddelen en lege containers voortaan ook via mail kan verlopen. Na 3 maand zal dit proefproject gevalueerd worden.

Mondelinge aangiftes

In sommige gevallen is het mogelijk n ook voldoende om mondeling aangifte te doen bij douane, een schriftelijke aangifte is in dit geval niet nodig. Hiervoor moet de aangever zelf naar het loket van de douane. Mede omwille van de toenemende digitalisering kwam ook hier de vraag of de administratie omtrent mondelinge aangiftes gedigitaliseerd kan worden.

Switch naar digitalisering?

De douane gaat dan ook van start met een proefproject om mondelinge aangiftes voortaan via mail af te handelen. Dit zou de snelheid en efficinte van douaneformaliteiten in de administratie moeten vergroten. Elke aangever die een mondelinge aangifte wil doen, kan een mail versturen naar de bevoegde douanedienst. Deze mail moet voldoen aan bepaalde eisen: zo moet in het onderwerp van de mail duidelijk ‘mondelinge aangifte’ vermeld staan, alsook het B/L nummer. In de mail zelf moeten vrachtlijstgegevens en bijlagen worden opgenomen.

Bij ontvangst van de aanvraag zal Douane de aangifte evalueren en vervolgens de aangever ook via mail feedback bezorgen over een eventuele controle of vrijgave van de zending.
Het proefproject zal eerst van start gaan in Antwerpen vanaf 3 april en zal ongeveer 3 maand duren alvorens een eerste evaluatie zal plaatsvinden.

Wij zijn alvast benieuwd naar de resultaten.

Benieuwd hoe u uw douaneformaliteiten kan automatiseren en ondersteunen? Meer informatie

Socials

Geralateerde artikels