hamburgerMenu hamburgerMenu
mobile bg

WMS

Crossdocking: de perfecte mix tussen snelheid en traceerbaarheid

23 apr. 2020

4 min lezen

De ene pallet staat soms enkele uren op de vloer, andere pallets raken amper de vloer en dienen bij ontvangst meteen geladen te worden voor uitslag. Crossdocking lijkt vaak synoniem aan snelheid. Op sommige momenten kan deze wens voor snelheid veranderen in een bepaalde ‘tijdsdruk’ waarmee u als logistieke dienstverlener geconfronteerd wordt. Tegelijkertijd staat dit in schril contrast met de wens om pallets te identificeren (traceerbaarheid), bewegingen te registreren en zo het overzicht te bewaren.

In mijn eerdere blog deelde ik reeds 5 tips voor een gestroomlijnd crossdocking proces. In deze blog ga ik dieper in op de verschillende facetten, hoe u voorkomt dat u continu moet zoeken naar pallets en rust op de werkvloer creëert.

Zijn uw magazijnmedewerkers uw kennisbron?

Wat is er werkelijk ontvangen? Wat staat klaar voor laden? Welke pallet moet op welke rit geladen worden? Inzicht houden op de status van orders op kantoor is vaak een grote uitdaging. Tegelijkertijd horen we bij onze klanten vaak “hij wel weet waar die ene pallet staat”. Uw magazijnmedewerkers zijn ongetwijfeld onmisbaar voor een goede dienstverlening. Op lange termijn is het echter wenselijk om hen te ondersteunen met software, zodat kennis niet enkel steunt op een aantal onmisbare sleutelfiguren. Dan weet iedereen waar wat klaarstaat en voorkomt u een zoektocht in uw magazijn.

Het spanningsveld tussen snelheid en traceerbaarheid

Vaak zien we het voornaamste conflict ontstaan als het gaat om snelheid en registratie van gegevens. In de kern gaat het om de juiste mix tussen zo min mogelijk handelingen enerzijds en anderzijds de juiste informatie te registeren. Oftewel wat is de meest efficiënte manier om eenvoudig, correcte informatie te registreren? Een eenvoudig proces zonder toeters en bellen. Hierbij kunnen verschillende zaken ondersteunen zoals scanning voor registratie van pallets en palletbewegingen. Maar ook de samenwerking met uw klant voor het aanleveren van relevante informatie.

Identificeren en registreren van alle palletbewegingen

Waar het op het eerste gezicht extra werk lijkt, is het belangrijk om alle inkomende pallets te identificeren. Ook als deze slechts van korte duur in uw warehouse aanwezig zijn. Wanneer de pallet al voorzien is van een label door de leverancier kunt u deze hiervoor gebruiken. Zo niet? Dan is het van belang om een eigen drager sticker toe te voegen aan de pallet ter identificatie. Op deze manier heeft u continu inzicht in welke pallet het betreft. Ook bij eventuele fouten bij de uitslag, zoals het verkeerd laden van de pallet, heeft u de juiste informatie over de betreffende pallet en weet u waar deze naar toe is gegaan. Zo voorkomt u discussies met klanten en kunt u snel schakelen naar een oplossing. In het gehele proces heeft u dus profijt van het identificeren van de pallet bij binnenkomst.

Toch is identificeren alleen niet genoeg. Om uw gehele crossdock proces hiervan te laten profiteren, moeten alle palletbewegingen geregistreerd worden. Door vast te leggen welke verplaatsingen er zijn geweest of welke pallets geladen zijn, weet u als logistiek dienstverlener precies welke goederen zijn ontvangen, waar een pallet staat en welke pallets alweer de deur uit zijn. Deze simpele handeling verhoogt de traceerbaarheid van uw pallets, vermindert de foutgevoeligheid van het proces en levert minder discussies op met klanten en medewerkers. Zorg dus dat u altijd op de hoogte bent van de status in uw proces.

Verzamel relevante informatie

Om identificatie makkelijker te maken, kunt u vooraf de juiste informatie vergaren. Neem contact op met uw klant en bespreek welke informatie op voorhand al aangeboden kan worden. Op deze manier weet u bijvoorbeeld bij binnenkomst wat de bestemming van de pallets is.

Zo kan de klant een label op de pallet toevoegen met extra informatie, zoals de uiteindelijke bestemming van de pallet. Daarnaast kunt u uw klant vragen om palletnummers voor een bepaald ontvangstadres door te sturen als vooraanmelding. Deze kunt u vervolgens koppelen in het WMS via EDI of een Excel-import. Doordat deze informatie al aanwezig is in uw WMS hoeven uw magazijnmedewerkers vaak enkel nog de pallet te scannen en weten direct waar deze naar toe moet.

Door op deze manier op voorhand informatie te verzamelen, kunt u gemakkelijk en efficiënt uw crossdock proces invullen. En dit is pas het begin. Hoe meer informatie u van tevoren aangeleverd krijgt en hoe secuurder u alle bewegingen registreert, hoe groter de kans dat u geen omkijken meer heeft naar uw crossdocking.

Aan de slag

Wilt u ook uw crossdocking proces optimaliseren? U kunt dit heel eenvoudig zelf opstarten. Zo kunt u in het begin de pallets zelf identificeren. Zodra u en uw klanten er klaar voor zijn, kunt overschakelen naar een EDI vooraanmelding waarmee u vooraf de betreffende informatie digitaal ontvangt. Hiermee vergemakkelijkt u uw eigen proces én hebben uw klanten direct beter inzicht in de laatste status bij eventuele fouten.

Socials

Geralateerde artikels