hamburgerMenu hamburgerMenu
mobile bg

Tips

Opslag in douane-entrepot

17 mrt. 2017

Een douane-entrepot is een opslagplaats waar goederen uit het buitenland onder douanetoezicht worden opgeslagen. Het betreft goederen waarvan de bestemming van die goederen nog niet vast staat. De lading zit dan letterlijk tussen (=’entre’) herkomst en bestemming. Op deze manier kan u ofwel overbodige betaling van invoerrechten vermijden of de betaling ervan uitstellen en dat komt ook uw klanten ten goede.

Zolang de goederen het entrepot niet verlaten, moet u voor die goederen geen invoerrechten betalen. Vanaf het moment dat de bestemming bekend is en de goederen de opslagplaats verlaten, moeten de bijbehorende invoerrechten en/of btw betaald worden.

Strikte voorwaarden & controles

De voorwaarden om een vergunning voor douane-entrepot te verkrijgen en te behouden zijn tamelijk strikt. De voorwaarden zijn verplichtingen m.b.t. kennisgeving, wijzigingen, administatie, etc. Met name de administratieve verplichtingen vormen een maatstafvoor voldoende transparantie.

Ter controle ziet douane continu toe op douane-entrepots, zowel fysiek als administratief.Welke vorm van douanetoezicht van toepassing is, is onlosmakelijk verbonden met de mate van transparantie, betrouwbaarheid en mogelijkheden van de douane administratie. Indien uw administratie voldoende transparant is, zullen de douane controles zich beperken tot administratieve controles.In elk ander geval zullen ook fysieke controles worden uitgevoerd.

Met de module Douane Entrepot in onze softwarevoldoet u als logistieke dienstverlener aan alle administratieve verplichtingen die de douane stelt aan een douane entrepot. Zo heeft u steeds een overzicht over alle in- en uitslagen n mutaties van goederen opgeslagen onder douane-entrepot status.

Wist je dat…

…douanegoederen vroeger werden opgeslagen in gesloten entrepots? Enkel de douane en de entrepot-beheerder hadden een sleutel en dus als enigen toegang tot het douane-entrepot. Vandaag de dag worden douanegoederen (gelukkig) enkel nog administratief opgevolgd in het eigen magazijn van de logistieke dienstverlener. Deze regeling vereist strikte voorwaarden, maar geeft eveneens de nodige flexibiliteit bij de opslag van douane goederen.

Bron: http://fiscus.fgov.be/interfdanl/

Socials

Geralateerde artikels