hamburgerMenu hamburgerMenu
mobile bg

Tips

GFV, een alternatief voor het douane-entrepot

23 mrt. 2017

In een vorig artikel zoomden we in op het gebruik van een douane-entrepot binnen de logistieke dienstverlening. Hierdoor kon het (onnodig) betalen van invoerrechten uitgesteld of vermeden worden.

Onder de regeling van Douane-entrepot vallen in de meeste gevallen goederen waarvan de bestemming nog niet gekend is (in de meeste gevallen zullen ze de Europese Unie ook terug verlaten) en waarop bijgevolg geen invoerrechten verschuldigd zijn of uitgesteld kunnen worden. Een mooi alternatief op het douane-entrepot is de Globale Fiscale Vertegenwoordiging. Een Globaal Fiscaal Vertegenwoordiger heeft namelijk de vrijheid om goederen aan bedrijven binnen de EU te leveren (ook bij verkoop en distributie in deelzendingen)

Dankzij Globale Fiscale Vertegenwoordiging kunnen goederen sinds 2003 ingevoerd en opgeslagen worden in Belgiƫ, uit naam van een onderneming in een andere EU-lidstaat. Bijgevolg wil dit zeggen dat de goederen dan vallen onder de BTW-verantwoording van de Globaal Fiscaal Vertegenwoordiger, afgekort GFV.

Voordelen

  • Goederen kunnen in BelgiĆ« ingeklaard worden en vervolgens als vrije goederen naar een eindafnemer in de EU vervoerd worden
  • Verhoogde flexibiliteit voor logistieke dienstverleners
  • Geen betaling van dubbel invoerrecht aangezien aangegeven is dat goederen eindbestemming in de EU hebben
  • Goederen kunnen zonder BTW aan de uiteindelijke afnemer gefactureerd worden
  • Verkoper hoeft zich niet in de EU te registreren
  • Goederen kunnen in bulk worden ingeklaard (lagere inklaringskost)

Strikte voorwaarden

De Globale Fiscale Vertegenwoordiger (bv logistieke dienstverlener) is aansprakelijk voor de BTW-verrekening. Bijgevolg is een nauwkeurige administratie van goederen en BTW wenselijk en noodzakelijk voor de controle m.b.t. de aansprakelijkheid.

Bron: www.macocustoms.be

Socials

Geralateerde artikels