hamburgerMenu hamburgerMenu
mobile bg

Business Central

Wat ze u niet vertellen over ‘up-to-date’ software

26 aug. 2020

3 min lezen

Onlangs vroeg iemand me “altijd up-to-date, hoe bijzonder is dat eigenlijk? Er zijn immers meer softwareleveranciers die dit beloven, dus waarom brengt Elevate-IT dit zo nadrukkelijk naar voren?”
Om niet in IT-terminologie te vervallen, neem ik het voorbeeld van het aanschaffen en onderhouden van een vrachtwagen. Natuurlijk gaat de vergelijking tussen auto’s en software nooit helemaal op, maar het geeft het beeld duidelijker weer.

Vrachtwagen vs. software

Stel, u kocht een aantal jaar geleden een vrachtwagen. Het nieuwste van het nieuwste met de meest recente technologie aan boord en voorzien van de nieuwste euro 5 motor. Bij de aanschaf heeft u direct een onderhoudscontract afgesloten, waardoor u verzekerd bent van een onderhoudsbeurt om de x aantal kilometer of bijvoorbeeld eens per jaar. Hoewel u de onderhoudsbeurten keurig bijhoudt en geen rare dingen doet, wordt u na een paar jaar geconfronteerd met het feit dat de auto niet langer voldoet. U mag de binnenstad niet meer in, want u heeft geen euro 6 motor. De auto begint meer olie te verbruiken en de eerste gebreken beginnen zich te vertonen. U moet opnieuw de aanschaf van een nieuwe vrachtwagen overwegen die weer helemaal up-to-date is met bijbehorende investeringen.

Dit voorbeeld illustreert hoe traditionele softwareleveranciers hun software verkopen en onderhouden. U betaalt jaarlijks of maandelijks een bedrag, maar u bent alsnog om de zoveel jaar aan de beurt.

De vrachtwagen van Elevate-IT

Vergelijken we dit met de filosofie van Elevate-IT, dan ziet het verhaal er heel anders uit. U kocht eveneens een nieuwe vrachtwagen met euro 5 motor, etc. Met het verschil is dat het onderhoudscontract voorzien is van de ‘altijd up-to-date garantie’ van Elevate-IT. Dit houdt in dat u eens per kwartaal langs de garage moet voor een kleine onderhoudsbeurt. Tijdens deze beurt wordt niet alleen de olie ververst, maar voeren ze ook kleine modificaties door. Meestal onzichtbaar onder de motorkap, maar die uw vrachtwagen in kleine stapjes voorbereiden op grotere ontwikkelingen in de toekomst. Bij de jaarlijkse grote onderhoudsbeurt wordt bijvoorbeeld ook direct de motor door een euro 6 versie vervangen. Ofwel, jaren na aankoop rijdt u nog steeds rond met de nieuwste specificaties en mag u gewoon de binnenstad in, maar hoeft u gelukkig niet opnieuw zwaar te investeren.

Is up-to-date, werkelijk up-to-date?

U begrijpt de strekking van het verhaal. Mijn vraag aan u, hoe uniek is dit? Wat belooft uw softwareleverancier? Wees eens kritisch, en stel hem de vraag of hij u kan garanderen dat uw software, zonder meerkosten, na 5 jaar nog steeds up-to-date is. Het antwoord dat u waarschijnlijk zult ontvangen is dat u door het afsluiten van een onderhoudscontract “recht” heeft op nieuwe software versies. Ze worden echter niet kosteloos geïnstalleerd. Dat is echter feitelijk hetzelfde als dat de leverancier van uw vrachtwagen die u het “recht” geeft hem op te bellen om over enkele jaren een nieuwe vrachtwagen te mogen bestellen, waarbij u natuurlijk wel de rekening dient te betalen. Hoe uniek is dat?

Wilt u meer weten over hoe wij werken bij Elevate-IT of welke keuzes we maken om te zorgen dat onze klanten veel tijd en geld besparen voor een installatie, implementatie, support én toekomstige updates. Neem contact met ons op en wij leggen het u graag uit.

Socials

Geralateerde artikels