hamburgerMenu hamburgerMenu
mobile bg

Trends

De top 10 logistieke trends in 2024

18 jan. 2024

6 min lezen

2024 is begonnen! Het is tijd om aan de slag te gaan met uw goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar wij zijn niet de enigen die veranderingen nastreven met onze goede voornemens. Ook hele sectoren zijn continu in beweging. En de logistieke sector is geen uitzondering. De logistiek staat in 2024 voor een grote verandering. Heeft u in 2024 het goede voornemen om mee te gaan met deze veranderingen? We hebben de top 10 trends voor de logistiek in 2024 op een rijtje gezet.

1. Digitalisering in de logistiek

De continue digitalisering van de logistieke sector versnelt door. Mede door de eindeloze mogelijkheden van digitalisering om uw business te helpen uitdagingen op de weg te tackelen. Van automatisering tot aan het gebruik maken van diepgaande data analyses of zelfs duurzaamheid. Digitalisering transformeert de manier waarop goederen worden gevolgd, getransporteerd én geleverd. En biedt logistieke operaties de mogelijkheid om hun werklast op een tastbare en gepersonaliseerde manier te vereenvoudigen. Ondanks nieuwe uitdagingen als gevolg van digitalisering (denk aan cyber security), duwen deze mogelijkheden de logistiek verder vooruit.

2. AI en Automatisering

Moderne problemen vereisen moderne oplossingen. Artificial Intelligence (AI) heeft inmiddels een ondenkbaar hoog niveau bereikt en lijkt niet meer weg te denken uit ons leven. Ook speelt het een steeds belangrijkere rol in de logistiek door meer en meer operaties te helpen efficiënter te werken. De technologische ontwikkelingen omtrent AI zorgen dat veel taken in de toekomst eenvoudig te automatiseren zijn. Want waarom zou u zwaar handmatig werk doen in uw warehouse, terwijl AI-gestuurde robots dit voor u kunnen doen? AI, of kunstmatige intelligentie, is voor de meeste mensen redelijk nieuw. En de volledige potentie moet nog worden bereikt, laat staan worden geïmplementeerd. Maar één ding is zeker: Artificial Intelligence heeft de kracht om de logistieke industrie drastisch te veranderen.

3. Personeelstekorten en uitdagingen met gekwalificeerde arbeidskrachten

De logistiek heeft te maken met personeelstekorten, en met namen tekorten in gekwalificeerd personeel. Bedrijven hebben moeite om goede krachten te vinden én vervolgens vast te houden, wat de operationele efficiëntie en kosten onder druk zet. De vraag is dan: wat kunt u doen om nieuw talent aan te trekken? En hoe kunt u uw huidige medewerkers in hun kracht zetten voor het hoogste rendement? Ontdek 6 tips om het tekort aan logistiek personeel aan te pakken.

4. Duurzaamheid en klimaat

Milieuoverwegingen spelen een steeds belangrijkere rol bij bedrijven uit allerlei sectoren. De logistieke wereld geen uitzondering. Logistieke bedrijven staan ​​onder voortdurende druk om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. En duurzamere praktijken te adopteren. Wanneer u dat nog niet heeft gedaan, is 2024 het jaar om u te concentreren op voertuigen met een lage uitstoot, hernieuwbare energiebronnen en efficiëntere verpakkings- en logistieke processen. Zo zijn er bijvoorbeeld al manieren om uw CO2-uitstoot vast te leggen in 3PL Dynamics. En er komen voortdurend nieuwe ontwikkelingen bij.

5. E-commerce en omnichannel

De groei van e-commerce en omnichannel detailhandel vraagt om flexibelere en responsievere logistieke oplossingen. Als logistiek dienstverlener moet u het toenemende volume en de toenemende complexiteit van e-commercezendingen aankunnen. En zorgen voor een naadloze omnichannel-ervaring voor uw klanten. Dit betekent dat u diverse bezorgopties moet kunnen bieden, waaronder Same Day en Next Day delivery, en u orders realtime moet kunnen tracken. Wilt u nog een stapje extra doen in de service naar uw klant? Zorg dan voor tweerichtingscommunicatie met EDI-technologie. Hiermee kunt u bijvoorbeeld automatisch orderupdates en Desadv (bezorgadvies) per afleveradres verstrekken. Deel daarbij nauwkeurige voorraad statussen en traceer pickpallets eenvoudig naar hun oorspronkelijke ontvangstpallets. Zo biedt u real-time ordertracking van A tot Z.

6. Last mile leveringen optimaliseren

De zogenaamde ‘last mile’ in de logistieke keten kent steeds meer uitdagingen. Wegen in de steden zijn steeds voller en klantverwachtingen blijven maar toenemen. De druk op logistiek dienstverleners neemt toe om levertijden te verminderen, nauwkeurigheid te vergroten en met duurzame oplossingen te komen voor deze laatste kilometers. Hulpmiddelen die u daarbij kunt gebruiken zijn kleinere (groene) voertuigen of het implementeren van nieuwe applicaties voor een efficiënte routeoptimalisering.

7. Blockchain technologie en transparantie in de supply chain

Block chain technologie wint terrein in de logistieke sector, omdat het de mogelijkheid biedt om de transparantie en traceerbaarheid in de hele toeleveringsketen te vergroten. Deze technologie kan u op verschillende manieren helpen. Een van de belangrijkste voordelen van de implementatie van blockchain in de logistiek is het optimaliseren van efficiëntie in de hele supply chain. Traditionele supply chain-processen omvatten vaak complexe en handmatige registratiesystemen. Deze kunnen leiden tot vertragingen, fouten en inefficiënties. Blockchain automatiseert en stroomlijnt deze processen, waardoor de tijd en middelen die voor deze handelingen nodig zijn, worden verminderd. Daarbij kan het u helpen fraude te voorkomen. Nagemaakte goederen, diefstal, ongeoorloofde toegang; blockchain technologie beschermt u tegen deze bedreigingen door ervoor te zorgen dat informatie die is vastgelegd, niet zomaar kan worden gewijzigd of verwijderd.

8. Data gedreven beslissingen

Data wordt steeds waardevoller in de logistieke sector. Met name omdat het kan worden gebruikt om inzicht te krijgen in het gedrag van klanten, samenwerking in de supply chain te verbeteren en potentiële risico’s te identificeren. Steeds meer logistieke bedrijven zijn op zoek naar tools en platformen voor data-analyse. Deze tools versimpelen niet alleen de interpretatie van grote datasets, maar stellen logistieke dienstverleners ook in staat om bruikbare informatie toe te passen in hun processen. Door gebruik te maken van geavanceerde analyses, waaronder voorspellende modellering en machine learning algoritmes, krijgt u eenvoudig inzicht in uw gegevens en kunt u beter geïnformeerde beslissingen nemen. Daarnaast kunt u zo uw operationele efficiëntie verbeteren en de verschillende uitdagingen binnen de supply chain aanpakken.

9. Samenwerking, partnerships en wereldwijde uitbreiding

Logistieke bedrijven delen steeds meer gegevens, resources en expertise met elkaar. Zo groeit het samenwerkingsniveau binnen de logistiek. Dit kan u helpen gedeelde uitdagingen aan te pakken en de algehele efficiëntie van de logistieke keten te verbeteren. Intreden in nieuwe markten of u ontwikkelen met divers serviceaanbod om tegemoet te komen aan de groeiende mondiale vraag kan u op de lange termijn helpen. Dit gaat gepaard met het opzetten van nieuwe partnerschappen, het uitbreiden naar nieuwe regio’s en het aanbieden van gespecialiseerde diensten voor specifieke industrieën. Hierbij moeten we ook het belang van integraties niet onderschatten. De integratie van digitale technologieën in bedrijfsprocessen kan tal van voordelen opleveren. Bijvoorbeeld: verhoogde efficiëntie, kostenbesparingen, verbeterde communicatie en de mogelijkheid om data gedreven beslissingen te nemen.

10. Cyber security

Zoals eerder genoemd biedt digitalisering in de logistieke sector mogelijkheden voor veel bedrijven. Maar het bracht ook enkele uitdagingen met zich mee. Gevoelige gegevens beschermen en oponthoud in uw processen voorkomen zijn van cruciaal belang. Kortom, u kunt niet om cyber security heen. Welke maatregelen onderneemt u nu al? Denk bijvoorbeeld aan gegevensversleuteing of het houden van regelmatige beveiligingsaudits. En vergeet niet uw medewerkers te trainen in best practices op het gebied van cyberbeveiliging.

Socials

Geralateerde artikels