hamburgerMenu hamburgerMenu
mobile bg

WMS

5 tips voor een gestroomlijnd crossdocking proces

02 sep. 2021

3 min lezen

“Is pallet A richting klant X vertrokken?” “Klant B zegt een pallet te weinig hebben ontvangen. Waar is deze pallet?” “We moeten nog één pallet laden, waar staat deze pallet?” Crossdocking lijkt een eeuwige strijd tussen snelheid en traceerbaarheid. Hoe houdt u de touwtjes in handen zonder te verzanden in een overdaad aan procedures?

Snelheid heeft voorrang op overzicht en traceerbaarheid

Bij een crossdock proces ligt de focus in de meeste gevallen niet op wélk artikel werkelijk ontvangen wordt. Uiteindelijk maakt het voor u immers niet uit of artikel X of Y op pallet A staat. Wat wel belangrijk is, is om te weten welke pallet ontvangen werd, waar deze uiteindelijk heen moet en wanneer deze dus terug geladen moet worden. Maar door de snelheid en tijdelijkheid waarmee crossdock gepaard gaat, wordt er vaak weinig of niets geregistreerd. Hierdoor verliest u volledig inzicht op de activiteiten.

Daarom heeft onze consultant Jana voor u 5 tips uit de praktijk verzameld waarmee crossdock niet langer een bron van stress vormt.

1. Identificeer elke pallet bij ontvangst

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt dat inkomende pallets bij binnenkomst vaak nog niet geïdentificeerd zijn. Dit maakt het verder verloop lastig, doordat u informatie mist die u later nodig heeft. Bijvoorbeeld tijdens het laden, waar deze uiteindelijk naartoe moet of voor eventuele traceerbaarheid achteraf. Voor een pallet die gelost wordt, is het immers vaak onduidelijk waar deze voor bestemd is.

2. Vergeet ook zeker het magazijn zelf niet.

Hoewel er bij crossdock niet van opslag wordt gesproken, raden we aan om voldoende ruimte te voorzien op het crossdock plein en deze bij voorkeur ook op te delen in vakken gegroepeerd per bestemming. Te weinig ruimte kan in de praktijk het logistieke proces vermoeilijken, voornamelijk op piekmomenten. Met het risico dat u het overzicht verliest over het groeperen van pallets voor een bepaalde bestemming en alles letterlijk en figuurlijk door elkaar staat. Zeker als u stap 1 ‘identificeer elke pallet bij ontvangst’ heeft overgeslagen, kan dit een flinke zoektocht zijn.

3. Scan en registreer elke palletbeweging

Hoe kort een pallet ook aanwezig is, elke palletbeweging registeren zorgt ervoor dat alle acties zorgvuldig worden opgeslagen in het WMS. Dit kan al heel eenvoudig door middel van een scanactie. Een simpele stap waarmee u de traceerbaarheid vergroot en handmatig uitzoekwerk wat met welke pallet heeft plaatsgevonden tot de verleden tijd behoort.

4. Investeer in het proces

Ook al worden crossdock-pallets niet langdurig opgeslagen, toch loont het om ook dit proces voldoende onder de loep te nemen. Denk daarbij aan het gebruik van hardware, inrichting van uw software, inrichting van het magazijn, communicatie met de klant, etc. Dit vergemakkelijkt het proces en zorgt voor minder onduidelijkheid, werkdruk en fouten op de werkvloer.

5. Totaalproject: communicatie met de klant

In een beginfase is dit vaak nog niet van toepassing, maar betrek ook uw klant bij het crossdock proces. Tijdens een implementatietraject zien we dat logistiek dienstverleners vaak alles proberen om de meest werkbare manier te vinden. Misschien kunnen dergelijke zaken eenvoudig opgelost worden doordat er met uw klant op een bepaalde manier kan samengewerkt worden. Bijvoorbeeld door vooraf de gewenste informatie aan te leveren per mail of eventueel zelfs via EDI. Een win-win situatie waarbij u een betere service kunt bieden, sneller orders kunt verwerken, er minder fouten gemaakt zullen worden en uw klanten volledig op u kunnen rekenen dankzij een transparant proces.

Wilt u meer weten over crossdocking?

Benieuwd of onze crossdocking oplossing aansluit op uw wensen en behoeften? Laat het ons weten! Wij denken graag met u mee.

Socials

Geralateerde artikels